Cuketa je oblíbenou součástí našich jídelníčků. Nejen, že je velmi chutná, ale navíc i zdravá. Má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Zejména slupky obsahují karoteny a hořčík. Pozitivně působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí. Dokáže pomoci při rakovině, při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Je skvělá i při dietách, protože patří mezi nízkoenergetickou zeleninu. Navíc existuje mnoho receptů a možností, jak ji upravit. Zkuste například velmi chutnou cuketovou buchtu.

Jak můžete cuketu připravovat?

Cuketu je možné dusit, smažit i zapékat. Smažit ji můžete klidně i v trojobalu nebo v těstíčku. Smažte ji vždy oloupanou. Jestliže chcete zapékat, vydlabáte dužinu a část ji použijte na náplň. Zbytky cukety se dají použít do salátu či na výbornou pomazánku.

Recept na cuketovou buchtu se skořicí

Ochutnejte velice dobrou buchtu ze strouhané cukety

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku oleje
  • lžička sody
  • půl balíčku vanilkového cukru
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • lžička prášku do pečiva
  • lžička mleté skořice
  • citronová šťáva
  • 3 ks vejce
  • 1,5 hrnku cukru krystal

Postup:

1. Ušlehejte nebo smíchejte olej, vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Přimíchejte nastrouhanou cuketu. Ta by měla být oloupaná a zbavená pecek. Středy vykrájejte. Řádně zamíchejte a přidejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a skořicí. Vše dobře ušlehejte.

  1. Umíchané cuketové těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Cuketovou buchtu se skořicí vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova.

3.Cuketovou buchtu můžete polít čokoládovou polevou nebo jen lehce pocukrovat. Můžete podávat.

Recept na hrnečkovou cuketovou buchtu

Hrnečkové buchty jsou nejlepší. Nemusíte nic vážit a vše je velmi rychle hotové.

Suroviny:

  • 3 ks vajec
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 2 hrnky cukety (nakrájené na kostičky)
  • ½ až 3/4 hrnku mléka

Postup:

  1. Promíchejte všechny přísady ve vhodné míse. Vyberte si pekáč s vyšším okrajem a vymažte ho tukem. Vysypte hrubou moukou či vyložte jen pečicím papírem. Nalijte připravené těsto do pekáče a upečte při 170 °C asi půl hodiny.
  2. Po upečení nechte vychladnout a poté nakrájejte naplocho. Rozkrojené namažte zavařeninou a opět spojte. Na povrchu a po stranách potřete libovolnou polevou. Skvělá je např. čokoládová či citrónová. Až poleva dostatečně zaschne, můžete ji nakrájet na řezy.
  3. Recept je dělaný na čtvrtlitrové hrnky. Místo skořice můžete zkusit dát i 2 lžičky perníkového koření.

Lahodné potěšení

Cuketa je velmi šťavnatá a lahodná. Každému moučníku dodá výbornou chuť a dokáže ho povýšit na opravdový kulinářský zážitek.