Cuketa je oblíbenou součástí našich jídelníčků. Nejen, že je velmi chutná, ale navíc i zdravá. Má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Zejména slupky obsahují karoteny a hořčík. Pozitivně působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí. Dokáže pomoci při rakovině, při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Je skvělá i při dietách, protože patří mezi nízkoenergetickou zeleninu. Navíc existuje mnoho receptů a možností, jak ji upravit. Zkuste například velmi chutnou cuketovou buchtu.
Obsah článku
Jak můžete cuketu připravovat?
Cuketu je možné dusit, smažit i zapékat. Smažit ji můžete klidně i v trojobalu nebo v těstíčku. Smažte ji vždy oloupanou. Jestliže chcete zapékat, vydlabáte dužinu a část ji použijte na náplň. Zbytky cukety se dají použít do salátu či na výbornou pomazánku.
Recept na cuketovou buchtu se skořicí
Ochutnejte velice dobrou buchtu ze strouhané cukety
Suroviny:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku oleje
- lžička sody
- půl balíčku vanilkového cukru
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- lžička prášku do pečiva
- lžička mleté skořice
- citronová šťáva
- 3 ks vejce
- 1,5 hrnku cukru krystal
Postup:
1. Ušlehejte nebo smíchejte olej, vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Přimíchejte nastrouhanou cuketu. Ta by měla být oloupaná a zbavená pecek. Středy vykrájejte. Řádně zamíchejte a přidejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, sodou a skořicí. Vše dobře ušlehejte.
- Umíchané cuketové těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Cuketovou buchtu se skořicí vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova.
3.Cuketovou buchtu můžete polít čokoládovou polevou nebo jen lehce pocukrovat. Můžete podávat.
Recept na hrnečkovou cuketovou buchtu
Hrnečkové buchty jsou nejlepší. Nemusíte nic vážit a vše je velmi rychle hotové.
Suroviny:
- 3 ks vajec
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- 2 hrnky cukety (nakrájené na kostičky)
- ½ až 3/4 hrnku mléka
Postup:
- Promíchejte všechny přísady ve vhodné míse. Vyberte si pekáč s vyšším okrajem a vymažte ho tukem. Vysypte hrubou moukou či vyložte jen pečicím papírem. Nalijte připravené těsto do pekáče a upečte při 170 °C asi půl hodiny.
- Po upečení nechte vychladnout a poté nakrájejte naplocho. Rozkrojené namažte zavařeninou a opět spojte. Na povrchu a po stranách potřete libovolnou polevou. Skvělá je např. čokoládová či citrónová. Až poleva dostatečně zaschne, můžete ji nakrájet na řezy.
- Recept je dělaný na čtvrtlitrové hrnky. Místo skořice můžete zkusit dát i 2 lžičky perníkového koření.
Lahodné potěšení
Cuketa je velmi šťavnatá a lahodná. Každému moučníku dodá výbornou chuť a dokáže ho povýšit na opravdový kulinářský zážitek.