Cuketová bábovka

I když se může zdát, že cuketa je vlastně jen taková jiná okurka, není tomu tak. Je opravdu tvárná a měla by být dobrou kamarádkou každé kuchařky. Dokáže dát i obyčejnému jídlu nový kabát a ten správný šmrnc. A jako bonus přispívá našemu zdraví a stejně tak i linii těla. Cuketa obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Naopak kalorie byste v ní hledali lupou. Má protirakovinné účinky a pozitivně působí na činnost srdce, střev i ledvin. Jestliže patří k vašim oblíbeným zeleninám, rozšiřte svůj jídelníček o další skvělou dobrotu. Vrhněte se na cuketovou bábovku.

Cuketu seženete snadno. Takřka každý zahrádkář je pěstuje na své zahrádce nebo je jednoduše koupíte v obchodě. Jsou prostě dobré. Kupte si všechny potřebné suroviny a vrhněte se na bábovku, která je vláčná, jemná a nedusí.

Recept na cuketovou bábovku se skořicí

Skořice dodá bábovce dokonalou vůni a chuť.

Suroviny:

  • 400 g cukety nastrouhané najemno
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • skořice

Postup:

  1. Začneme cuketou. Mladý kousek nemusíte ani loupat a vybírat semínka. Stačí jen omýt, odkrojit okraje a nastrouhat. Starší a větší cukety už je nutné oloupat a zbavit středu se semínky. Nastrouhejte najemno a nechte chvíli odstát. Vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Vyšlehejte v míse vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte olej a znovu šlehejte. Přimíchejte mouku, kterou předtím smíchejte s kypřícím práškem a nakonec přidejte cuketu. Skořici dejte až na konec podle své chuti. Do bábovky můžete přidat i kakao nebo vlašské ořechy, pokud máte rádi. Všechno důkladně promíchejte a nalijte do bábovkové formy. Ta musí být vymazaná tukem a vysypaná moukou.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Dobrou chuť.

Recept na hrnkovou cuketovou bábovku

Měření surovin podle hrnečku usnadní a zrychlí práci. Váhu ani nemusíte vyndávat.

Suroviny:

  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • ½ nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

  1. Smíchejte všechny uvedené ingredience a vytvořte hladké polotekuté těsto. To vlijte do vymazané a vysypané formy.
  2. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Teplotu po chvilce snižte na 160 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Záleží na vaší troubě. To zda je bábovka už upečená poznáte podle špejle. Píchněte ji do moučníku, a když ji vyndáte suchou, je hotovo.
  3. Na hotovou bábovku můžete udělat i polevu. Připravte si čokoládu a smetanu ke šlehání. Čokoládu vložte do žáruvzdorné misky a v kastrůlku zahřejte smetanu k varu. Přelijte jí čokoládu a míchejte, dokud není krásně hladká a lesklá. Nechte malinko vychladnout a zhoustnout. Polevou polévejte bábovku svrchu a nechte ji pomalu stékat po stranách.

Ke kávě nebo čaji

Cuketová bábovka se skvěle hodí k odpolední kávě či čaji. Můžete k ní přidat ušlehanou šlehačku nebo zakysanou smetanu. Dozdobit celý talíř můžete ještě nějaký ovocem nebo zmrzlinou. Uvidíte, že vaše rodina nebo hosté, vám za takovou dobrotu utrhají pomalu ruce.

Cuketová bábovka


Categories Zdravé recepty