I když se může zdát, že cuketa je vlastně jen taková jiná okurka, není tomu tak. Je opravdu tvárná a měla by být dobrou kamarádkou každé kuchařky. Dokáže dát i obyčejnému jídlu nový kabát a ten správný šmrnc. A jako bonus přispívá našemu zdraví a stejně tak i linii těla. Cuketa obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Naopak kalorie byste v ní hledali lupou. Má protirakovinné účinky a pozitivně působí na činnost srdce, střev i ledvin. Jestliže patří k vašim oblíbeným zeleninám, rozšiřte svůj jídelníček o další skvělou dobrotu. Vrhněte se na cuketovou bábovku.

Cuketu seženete snadno. Takřka každý zahrádkář je pěstuje na své zahrádce nebo je jednoduše koupíte v obchodě. Jsou prostě dobré. Kupte si všechny potřebné suroviny a vrhněte se na bábovku, která je vláčná, jemná a nedusí.

Recept na cuketovou bábovku se skořicí

Skořice dodá bábovce dokonalou vůni a chuť.

Suroviny:

  • 400 g cukety nastrouhané najemno
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • skořice

Postup:

  1. Začneme cuketou. Mladý kousek nemusíte ani loupat a vybírat semínka. Stačí jen omýt, odkrojit okraje a nastrouhat. Starší a větší cukety už je nutné oloupat a zbavit středu se semínky. Nastrouhejte najemno a nechte chvíli odstát. Vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Vyšlehejte v míse vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte olej a znovu šlehejte. Přimíchejte mouku, kterou předtím smíchejte s kypřícím práškem a nakonec přidejte cuketu. Skořici dejte až na konec podle své chuti. Do bábovky můžete přidat i kakao nebo vlašské ořechy, pokud máte rádi. Všechno důkladně promíchejte a nalijte do bábovkové formy. Ta musí být vymazaná tukem a vysypaná moukou.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Dobrou chuť.

Recept na hrnkovou cuketovou bábovku

Měření surovin podle hrnečku usnadní a zrychlí práci. Váhu ani nemusíte vyndávat.

Suroviny:

  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • ½ nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

  1. Smíchejte všechny uvedené ingredience a vytvořte hladké polotekuté těsto. To vlijte do vymazané a vysypané formy.
  2. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Teplotu po chvilce snižte na 160 °C. Doba pečení je asi 45 minut. Záleží na vaší troubě. To zda je bábovka už upečená poznáte podle špejle. Píchněte ji do moučníku, a když ji vyndáte suchou, je hotovo.
  3. Na hotovou bábovku můžete udělat i polevu. Připravte si čokoládu a smetanu ke šlehání. Čokoládu vložte do žáruvzdorné misky a v kastrůlku zahřejte smetanu k varu. Přelijte jí čokoládu a míchejte, dokud není krásně hladká a lesklá. Nechte malinko vychladnout a zhoustnout. Polevou polévejte bábovku svrchu a nechte ji pomalu stékat po stranách.

Ke kávě nebo čaji

Cuketová bábovka se skvěle hodí k odpolední kávě či čaji. Můžete k ní přidat ušlehanou šlehačku nebo zakysanou smetanu. Dozdobit celý talíř můžete ještě nějaký ovocem nebo zmrzlinou. Uvidíte, že vaše rodina nebo hosté, vám za takovou dobrotu utrhají pomalu ruce.