Polévka z červené čočky patří už takřka ke klasikám a velmi oblíbeným jídlům z této suroviny. I když se může zdát, že je docela obyčejná, je rozhodně výjimečná. Uvidíte, že se k ní budete vracet velmi často. Je překvapivě chutná a rychle hotová. To je skvělé hlavně ve chvíli, kdy se vám nechce moc vařit a trávit hodiny v kuchyni. Navíc je červená čočka plná živin a vitamínů. Vyzkoušejte čočkovou polévku z červené čočky a nebudete litovat. Nikdy se vám nepřejí.

Recept na čočkovou polévku z červené čočky

Díky citrónu je polévka jemně nakyslá a spolu s římským kmínem a zázvorem vytváří zajímavou kombinaci. Možná vám nakonec ani nebude stačit jen jeden talíř.

Suroviny:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 lžíce oleje (sezamového)
  • 1 větší cibule
  • 5-6 stroužků česneku
  • 1 lžíce římského kmínu
  • kus čerstvého zázvoru
  • 1 větší citrón (nejlépe v bio kvalitě)
  • konzerva nakrájených rajčat (400 ml)
  • 1,3 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

1. Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Rozehřejte olej v hrnci a přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Nechte asi 5 minut opékat.

2. Přidejte římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor. Nechte ještě chvilku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu. Vše zalijte vývarem, promíchejte, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká.

3. Dochuťte solí, pepřem a můžete přidat i šťávu z citrónu. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Recept na polévku z červené čočky s koriandrem

Jemná červená čočka je oblíbená zejména v Indii. Její vaření trvá pár minut a specifickou chuť jí dodá právě koriandr.

Suroviny:

  • 200 g červené čočky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetku koriandru (mletého)
  • sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
  • nasekané lístky čerstvého koriandru na ozdobení

Postup:

1. Osmahněte na oleji nakrájenou cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem nebo vodou.

2. Přiveďte celou směs k varu, poté stáhněte teplotu a dalších asi patnáct minut vařte. Čočka se částečně rozvaří a polévku tím zahustí. Až bude čočka měkká, stačí polévku už jen dochutit. Ozdobte ji zelenými lístky a proužky citrónové kůry. Můžete přidat i trochu šťávy.

Rychlá večeře

Polévka z červené čočky se skvěle hodí na rychlou, jednoduchou a přitom vydatnou večeři. Určitě zachutná celé rodiny a díky své dobré stravitelnosti ji můžete bez obav servírovat i malým dětem.