Čočka je skvělá luštěnina a jako taková má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví, z nichž ty nejdůležitější vyjmenováváme dále v textu. Mnoho z vás také určitě potěší to, že jsme do článku zařadili hned 5 receptů čočkové polévky s různými ingrediencemi i složitostí přípravy.

Proč vlastně jíst čočku?

  • podporuje peristaltiku střev a funguje proti zácpě
  • váže na sebe cholesterol a podporuje snížení jeho hladiny
  • prevence chudokrevnosti
  • nevyvolává náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi
  • ochraňuje plod během těhotenství před vývojovými vadami
  • podporuje hubnutí
  • pomáhá dobrému imunitnímu systému

5 super receptů na čočkovou polévku

Jednoduchá čočková polévka

Ingredience: čočka, cibule, česnek, olej, sůl

Příprava: večer čočku přeberte, aby v ní nebyly kamínky a namočte ji přes noc ve vodě. Druhý den ji v této vodě uvaříte do měkka, mezitím oloupete a nakrájíte cibuli na malé kousky a osmahnete ji na oleji dozlatova, přidáte jíšku, vylisovaný česnek, sůl, trochu vody a krátce povaříte. Tento vývar přidáte k čočce s vlastním vývarem a ještě necháte chvíli vařit.

Čočková polévka se zeleninou a anglickou slaninou

Ingredience: čočka, mrkev, cibule, petržel, olej, sůl, pepř, česnek (petrželová nať nebo majoránka, případně jíška)

Příprava: čočku přeberte a nechte namočenou přibližně 3 hodiny ve vodě. Oloupejte a nakrájejte cibuli, mrkev, petržel a anglickou slaninu na kousky, které máte rádi. Do hrnce dejte trochu oleje a orestujte cibuli se slaninou, pak přidejte mrkev a petržel, podlijte vodou a nechte 4 – 6 minut dusit. Následně do hrnce přidejte čočku s vodou, ve které stála (pokud je vody hodně, klidně jenom část nebo ji naopak doplňte vodou z vodovodu), vše promíchejte, opepřete a osolte a vařte. Až bude vše měkké, můžete dochutit petrželkou nebo majoránkou a také lisovaným česnekem. V případě potřeby zahustěte jíškou, ale většinou to není nutné.

Čočková polévka s klobásou

Ingredience: čočka, klobása, cibule, mrkev, celer, petržel, česnek, olivový olej

Příprava: čočku můžete namočit na několik hodin ve vodě, ale pokud budete polévku připravovat v tlakovém hrnci, není to nutné. Nejprve v hrnci orestujte na drobno nakrájenou cibuli spolu s kousky klobásy, nejlépe na olivovém oleji, pak přidejte mrkev, celer a petržel, vše nakrájené na kostičky, dolijte vařící vodou z rychlovarné konvice a vmíchejte propláchnutou a přebranou čočku (pokud jste ji máčeli ve vodě, tak místo horké vody použijte výluh z čočky), přidejte sůl, pepř a vše nechte vařit tak dlouho, až budou jednotlivé ingredience měkké. Kdo má rád česnek, ke konci vaření vmíchá vylisovaný česnek a kdo miluje hodně pálivé klobásy, může si je dopřát místo standardních klobás, polévka dostane ten správný říz.

Indická čočková polévka

Ingredience: čočka, česnek, cibule, rajčata, sůl, sladká paprika, pepř, chilli, římský kmín, petrželová nať nebo pažitka (koření dávejte podle chuti, jen u chilli pozor na pálivost polévky)

Příprava: na drobno nakrájenou cibuli a česnek (nelisovat, ale nakrájet) osmahněte na olivovém oleji a pak přidejte všechno výše uvedené koření, pouze se solí počkejte, přičemž směs s kořením restujete 3 minuty (pozor aby se nepřipálilo). Nyní přidáte na kostičky nakrájená rajčata a přebranou čočku, dolijete vodou, osolíte a vaříte do měkka. Na závěr můžete ochutit čerstvou pažitkou nebo natí z petržele.

Krémová čočková polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: čočka, česnek, červená paprika, brambory, zakysaná smetana, bobkový list, sůl, nové koření (petrželová nať nebo pažitka)

Příprava: Nakrájejte na drobno česnek, papriku a brambory na kostičky. Česnek krátce orestujte a přidejte papriku, brambory a přebranou a propláchnutou čočku. Dále přidejte vodu, sůl, bobkový list, nové koření a na mírném ohni uvařte do měkka. Jakmile je vše měkké, odstraňte kousky koření a polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte zakysanou smetanu, kterou v polévce rozmíchejte. Pro ochucení můžete posypat petrželovou natí nebo pažitkou. Pro urychlení můžete čočku nechat namočit přes noc.

Čočková polévka recepty závěr

Domníváme se, že nyní se již nikdo nemůže vymlouvat, že nezná žádný recept na čočkovou polévku, navíc výše uvedené recepty jsou různých chutí a proto si, jak věříme, vybere úplně každý. Dobrou chuť!