Čočka je velmi výživná luštěnina, která obsahuje bílkoviny, škroby a přitom žádný tuk. Má v sobě vápník, železo, fosfor, vitamíny A, B, C a E. Také obsahuje kyselinu listovou. Vyzkoušejte českou klasiku, kterou je čočka na kyselo recept podle babičky.

Recept na čočku na kyselo podle babičky

V původních a starých receptech se psalo, že je čočku potřeba přebrat, vyprat, uvařit a pak scedit. Dnes to již naštěstí není potřeba, stačí zkontrolovat, jestli se v ní neobjevil přece jenom nějaký kamínek.

Suroviny:

  • 300 g čočky
  • 50 g sádla
  • 1 ks větší cibule
  • tymián
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 4 lžíce octa
  • vajíčka nebo uzenina jako příloha

Postup:

1. Čočku propláchněte, zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plamenu asi 25 minut do měkka. Poté čočku slijte, osolte a nechte chvilku uležet.

2. Mezitím si na pánvi rozpusťte kousek sádla a zpěňte na něm cibulku. Tu také dostatečně osolte. Zezlátlou cibulku a tymián přidejte k čočce, vše promíchejte a přiklopte poklicí. Tymián se trochu spaří a změkne.

3. Na stejné pánvi rozpusťte kousek másla, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte tmavou jíšku. Jakmile bude hotová, zalijte ji asi 3 dl vody. Míchejte dohladka, dokud nevznikne hustá hmota. Do ní ještě nakonec přidejte ocet a vše promíchejte s čočkou.

4. Nyní už není potřeba nic vařit, můžete ještě pokrm dochutit trochou octa či soli, protože té čočka vezme velké množství. Nakonec ještě usmažte na pánvi volské oko a k tomu upečte nějakou uzeninu (párek, klobásu, uzené maso). Někdo má k tomuto jídlu rád i kyselou okurku.

5. Čočku na kyselo můžete dochutit i strouhanou citrónovou kůrou, ale pak nedávejte tymián a bobkový list. Čočku není nutné zahušťovat jíškou. Klidně stačí ochutit i jen citrónovou šťávou a k tomu česnek a římský kmín. Čočka pak může sloužit jako příloha k pečené rybě, pošírované či vařené v páře.

Klasika, která se neztratí

Čočka na kyselo patří mezi klasické recepty, které jsou neodmyslitelnou součástí v našich kuchyních. Rozhodně bychom ji neměli opomíjet.