Čočka je velmi výživná luštěnina, která obsahuje bílkoviny, škroby a přitom žádný tuk. Má v sobě vápník, železo, fosfor, vitamíny A, B, C a E. Také obsahuje kyselinu listovou. Vyzkoušejte českou klasiku, kterou je čočka na kyselo recept podle babičky.
Recept na čočku na kyselo podle babičky
V původních a starých receptech se psalo, že je čočku potřeba přebrat, vyprat, uvařit a pak scedit. Dnes to již naštěstí není potřeba, stačí zkontrolovat, jestli se v ní neobjevil přece jenom nějaký kamínek.
Suroviny:
- 300 g čočky
- 50 g sádla
- 1 ks větší cibule
- tymián
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 4 lžíce octa
- vajíčka nebo uzenina jako příloha
Postup:
1. Čočku propláchněte, zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plamenu asi 25 minut do měkka. Poté čočku slijte, osolte a nechte chvilku uležet.
2. Mezitím si na pánvi rozpusťte kousek sádla a zpěňte na něm cibulku. Tu také dostatečně osolte. Zezlátlou cibulku a tymián přidejte k čočce, vše promíchejte a přiklopte poklicí. Tymián se trochu spaří a změkne.
3. Na stejné pánvi rozpusťte kousek másla, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte tmavou jíšku. Jakmile bude hotová, zalijte ji asi 3 dl vody. Míchejte dohladka, dokud nevznikne hustá hmota. Do ní ještě nakonec přidejte ocet a vše promíchejte s čočkou.
4. Nyní už není potřeba nic vařit, můžete ještě pokrm dochutit trochou octa či soli, protože té čočka vezme velké množství. Nakonec ještě usmažte na pánvi volské oko a k tomu upečte nějakou uzeninu (párek, klobásu, uzené maso). Někdo má k tomuto jídlu rád i kyselou okurku.
5. Čočku na kyselo můžete dochutit i strouhanou citrónovou kůrou, ale pak nedávejte tymián a bobkový list. Čočku není nutné zahušťovat jíškou. Klidně stačí ochutit i jen citrónovou šťávou a k tomu česnek a římský kmín. Čočka pak může sloužit jako příloha k pečené rybě, pošírované či vařené v páře.
Klasika, která se neztratí
Čočka na kyselo patří mezi klasické recepty, které jsou neodmyslitelnou součástí v našich kuchyních. Rozhodně bychom ji neměli opomíjet.