Recepty z červené čočky jsou čím dál hledanějším artiklem na českém internetu. Hlavním důvodem je, že se tato luštěnina nemusí před vařením namáčet. Navíc téměř nenadýmá, neboť se prodává loupaná. Při její přípravě si dejte pozor na rozvaření. Obvykle stačí doba varu 10 – 15 minut. Obsahuje hodně železa, fosforu, selenu, vitamínu B6 nebo bílkovin. A jaké pokrmy z ní jde vlastně připravit?

Polévka z červené čočky

Ingredience: 250g červené čočky, 1 mrkev, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, sojová omáčka, citrón, pepř, sůl, oregano, bazalka, petrželka, olej

Příprava: Čočku přeberte, opláchněte a potom ji začněte vařit. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kousky a osmahněte na oleji do zlatova. Mrkev očistěte a nakrájejte na malé kousky nebo ji nastrouhejte na jemno. Vše přidejte do polévky a dál ji vařte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, bazalku, oregano a sojovou omáčku. Jakmile je vše měkké, přidejte trochu citrónu a petrželku.

Pro zvýraznění chuti je možné přidat hned na začátku vaření masox.

Pomazánka z červené čočky

Ingredience: 200g červené čočky, 1 velká cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, citrón, olivový olej, sůl, kari koření, voda

Příprava: Přeberte čočku a propláchněte ji pod tekoucí vodou. Dejte ji vařit. Oloupejte cibuli, česnek a očistěte mrkev. Cibuli nakrájejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte. Vše postupně orestujte na oleji (začněte cibulí, pak přidejte mrkev a nakonec prolisovaný česnek). Následně tuto směs dejte k do hrnce s čočkou spolu s kari kořením. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu. Osolte a nechte vychladnout, kdy by měla pomazánka také ztuhnout. Před podáváním přimíchejte trochu citrónové šťávy a lžíci olivového oleje.

Alternativní verze je rozmixování celé směsi hned po vyvaření vody.

Rýže s červenou čočkou

Ingredience: rýže, červená čočka (poměr 3 díly rýže a 1 díl červené čočky), 2 jarní cibulky, máslo

Příprava: Zvlášť uvařte rýži a červenou čočku. Vše si načasujte, abyste nemuseli jedno nebo druhé následně přihřívat. Nezapomeňte pokrmy osolit! Mezitím si nakrájejte jarní cibulku na kolečka. Rozpusťte máslo a cibulku poduste. Nakonec přidejte uvařenou rýži a červenou čočku. Vše dobře promíchejte, aby se rozpuštěné máslo s cibulkou dostaly všude.

Červená čočka s rajčaty, kyselou okurkou a vejcem

Ingredience: 3 velká rajčata, 1 velká cibule, 250g červené čočky, sůl, pepř, petrželka, olej, voda

Příprava: Přeberte čočku, propláchněte ji, dejte vařit. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji a osmahněte do zlatova na oleji. Pak ji přidejte do hrnce s čočkou. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte. Když se blíží doba, že bude čočka měkká, přidejte rajčata. Osolte a opepřete. Vše můžete nakonec ochutit petrželkou.

Zahuštění není obvykle nutné, ale lze použít jíšku. Jídlo se podává s kyselou okurkou. Můžete i s vařeným vejcem. Pokud držíte dietu, odstraňte z vařeného vejce žloutek.

Kuskus s červenou čočkou

Ingredience: 2 hrnky červené čočky, kuskus, papriky dle chuti (doporučujeme více barev), sterilizovaná kukuřice a hrášek, sůl, pepř, olej, voda

Příprava: Oloupejte a nakrájejte cibuli. Nechte ji na rozpáleném oleji zpěnit, přisypte 2 hrnky červené čočky a dolijte vody. Opepřete, osolte a uvařte do měkka.

Připravte kuskus tím, že ho zalijete horkou vodou. Nakrájejte papriky na malé kousky. Nyní vše smíchejte dohromady. Tedy uvařenou červenou čočku s cibulí, kuskusem, paprikou, hráškem a kukuřicí.

Podávat můžete teplé i vychlazené.

Čočka červená shrnutí

Pokud jsme vám našimi recepty z červené čočky obohatili jídelníček, jsme rádi. Navíc je to plusový krok i pro vás, neboť se jedná o velmi zdravou potravinu s krátkou dobou přípravy. Tato kombinace už rozhodně stojí za to!