Čočka červená recepty

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

Recepty z červené čočky jsou čím dál hledanějším artiklem na českém internetu. Obsahuje hodně železa, fosforu, selenu, vitamínu B6 nebo bílkovin. A jaké pokrmy z ní jde vlastně připravit?

Luštěniny jsou doporučována odborníky na zdravou výživu neustále. Jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Nejvíce se používá hnědá a zelená čočka, hrách a fazole, ale existuje mnohem více možností a patří mezi ně i červená čočka.

Ta je díky své dobré stravitelnosti velmi vhodná i pro děti.

Příprava červené čočky

Hlavním důvodem stále rostoucí popularity červené čočky je, že se tato luštěnina nemusí před vařením namáčet. Navíc téměř nenadýmá, neboť se prodává loupaná.

Při její přípravě si dejte pozor na rozvaření. Obvykle stačí doba varu 10 – 15 minut.

Hodí se na přípravu polévek, salátů i pomazánek nebo v kombinaci s jinou zeleninou.

A nyní se již pojďme podívat na jednotlivé recepty.

Polévka z červené čočky

Tato polévka je rychlá a zdravá. Není chuťově přehnaně výrazná a chutná i dětem. Kdo miluje zdravý životní styl, může přisypat pražená semínka (chia, dýňová,….).

Suroviny:

  • 500 g červené čočky
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks střední mrkve
  • 1 ks rajčete
  • 1 ks střední brambory
  • 1,5 l vody nebo vývaru
  • sůl a pepř, může být i chilli podle chuti

Postup:

1. Orestujte na tuku nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Jakmile zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě chvíli restujte.

2. Ke koření přidejte zbylé ingredience. Všechnu zeleninou, které si předtím nakrájíte na kostičky a čočku. Přilijte vývar nebo vodu, posolte a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplo na minimum a nechte přiklopené jemně probublávat, dokud nebude čočka měkká.

3. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem na jemné pyré. To dochuťte solí a pepřem, a jestliže je polévka příliš hustá, nařeďte vývarem či vodou. Podávejte posypané petrželkou a citronem na přikyselení.

Pro zvýraznění chuti je možné přidat hned na začátku vaření bujón.

Pomazánka z červené čočky

Suroviny:

  • 200g červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • citrón
  • olivový olej
  • sůl
  • kari koření
  • voda

Postup:

  1. Přeberte čočku a propláchněte ji pod tekoucí vodou. Dejte ji vařit.
  2. Oloupejte cibuli, česnek a očistěte mrkev. Cibuli nakrájejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte.
  3. Vše postupně orestujte na oleji (začněte cibulí, pak přidejte mrkev a nakonec prolisovaný česnek). Následně tuto směs dejte k do hrnce s čočkou spolu s kari kořením.
  4. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu.
  5. Osolte a nechte vychladnout, kdy by měla pomazánka také ztuhnout. Před podáváním přimíchejte trochu citrónové šťávy a lžíci olivového oleje.

Alternativní verze je rozmixování celé směsi hned po vyvaření vody.

Rýže s červenou čočkou

Suroviny:

  • rýže
  • červená čočka (poměr 3 díly rýže a 1 díl červené čočky)
  • 2 jarní cibulky
  • máslo

Postup:

  1. Zvlášť uvařte rýži a červenou čočku. Vše si načasujte, abyste nemuseli jedno nebo druhé následně přihřívat. Nezapomeňte pokrmy osolit!
  2. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku na kolečka. Rozpusťte máslo a cibulku poduste.
  3. Nakonec přidejte uvařenou rýži a červenou čočku.
  4. Vše dobře promíchejte, aby se rozpuštěné máslo s cibulkou dostaly všude.

Červená čočka s rajčaty, kyselou okurkou a vejcem

Suroviny:

  • 3 velká rajčata
  • 1 velká cibule
  • 250g červené čočky
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olej
  • voda

Postup:

  1. Přeberte čočku, propláchněte ji, dejte vařit.
  2. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji a osmahněte do zlatova na oleji. Pak ji přidejte do hrnce s čočkou.
  3. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte. Když se blíží doba, že bude čočka měkká, přidejte rajčata.
  4. Osolte a opepřete. Vše můžete nakonec ochutit petrželkou.

Zahuštění není obvykle nutné, ale lze použít jíšku. Jídlo se podává s kyselou okurkou. Můžete i s vařeným vejcem. Pokud držíte dietu, odstraňte z vařeného vejce žloutek.

Kuskus s červenou čočkou

Suroviny:

  • 2 hrnky červené čočky
  • kuskus
  • papriky dle chuti (doporučujeme více barev)
  • sterilizovaná kukuřice a hrášek
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • voda

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Nechte ji na rozpáleném oleji zpěnit, přisypte 2 hrnky červené čočky a dolijte vody. Opepřete, osolte a uvařte do měkka.
  2. Připravte kuskus tím, že ho zalijete horkou vodou. Nakrájejte papriky na malé kousky. Nyní vše smíchejte dohromady – tedy uvařenou červenou čočku s cibulí, kuskusem, paprikou, hráškem a kukuřicí.
  3. Podávat můžete teplé i vychlazené.

Recepty z červené čočky

Recept na dhál z červené čočky a fazolek mungo

V indické kuchyni označuje výraz dhál luštěninu. Toto jídlo může někdy připomínat polévku a jindy kaši. Obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Vyzkoušejte ho.

Suroviny:

  • 160 g červené čočky
  • 100 fazolek mungo
  • 1 zelená chilli paprička
  • 4 celé červené chilli papričky
  • hrst koriandru (listů)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • stroužek česneku
  • 1 rajče z konzervy
  • 1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky garam masaly
  • arabský chléb k podávání (můžete nasucho opéct)

Postup:

1. Vložte fazolky do kastrolu a zalijte horkou vodou. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a ještě asi půl hodiny vařte. Přidejte čočku a opět přiveďte k varu. Sbírejte během vaření pěnu. Nyní přidejte kurkumu, přiklopte poklicí a dalších 15 minut duste do měkka. Podle potřeby doplňte horkou vodu.

2. Nyní ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a minutu opékejte. Přidejte nakrájený česnek a další minutu opékejte. Jakmile začnou obě suroviny zlátnout, přidejte rozmixované rajče s rajčatovou šťávou, zázvor a chilli. Zelenou papričku nakrájejte na kousky.

3. Osmahněte dosucha a nalijte do pánve uvařenou čočku a fazole a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Je to výborné jídlo zatepla i zastudena.

Recept na kari z červené čočky

Kari a červená čočka k sobě neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte tento recept.

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžičku kari
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičky římského kmínu
  • na špičku nože chilli
  • půl lžičky zázvoru

Postup:

1. Hrnek červené čočky dobře promyjte vodou a vařte asi 10-15 minut. Červenou čočku nemusíte namáčet, takže se velmi rychle připravuje.

2. Nakrájejte cibuli na kousky a osmažte ji na pánvi. Přilijte plechovku nakrájených rajčat, přidejte uvařenou červenou čočku a okořeňte. Výbornou přílohou je basmati rýže nebo chapati.

Recept na maccheroni s čočkovým krémem

Velká výhoda červené čočky je její rychlá tepelná úprava. Proto bude toto těstovinové jídlo vaše oblíbené.

Suroviny:

  • 3 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 100 g loupané červené čočky
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vody
  • 1/3 lžičky mletého koriandru
  • sůl a pepř
  • 6 šalotek
  • 8 lístků šalvěje
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 320 g těstovin maccheroni

Postup:

1. Nasekaný česnek zpěňte na 1-2 lžičkách másla. Přidejte 100 g propláchnuté červené čočky, 2 bobkové listy, 500 ml vody a koriandr. Přidejte sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Občas zamíchejte.

2. Vyndejte bobkový list a rozmixujte. Zvlášť si na lžíci másla opečte nakrájenou šalotku na měsíčky a lístky šalvěje. Osolte a přidejte cukr. Nechte trochu zkaramelizovat. Přidejte jablečný ocet a po 30 sekundách vypněte.

3. Maccheroni nebo jiné těstoviny smíchejte s čočkovým krémem a ozdobte opečenou šalotkou.

Červená čočka – shrnutí

Červená čočka má v kuchyni opravdu široké využití. Je výborná, dobře a rychle se upravuje a není nikterak finančně náročná.

Pokud jsme vám našimi recepty z červené čočky obohatili jídelníček, jsme rádi.

Navíc je to plusový krok i pro vás, neboť se jedná o velmi zdravou potravinu s krátkou dobou přípravy. Tato kombinace už rozhodně stojí za to!


Čočka červená recepty