Cizrna je dobrým příkladem toho, že za málo peněz můžete mít hodně muziky. Jedná se o luštěninu, které se také říká římský hrách nebo garbanzo. Pochází ze Středního východu a u nás je známá především ve své béžové barvě, ale existují i jiné odrůdy. Z cizrny se dá připravit mnoho pochoutek. Mezi asi nejznámější a nejtradičnější je pomazánka „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Velmi chutný a bohatý na živiny je také cizrnový salát. Pojďte se se společně podívat na nejlepší recetpy na cizrnový salát.

Cizrna připomíná svou chutí oříšky. Odborníci odhadují, že cizrna se používala již před 7000 lety. K nám se dostala až ve středověku. V oblibě ji má i slavný kuchař Jamie Oliver, který ji často používá. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Navíc neobsahuje takřka žádný tuk a mohou ji i těhotné ženy a děti. Lze ji použít v prevenci a terapii civilizačních onemocnění, snižování cholesterolu, chrání před zácpou a rakovinou tlustého střeva, udržuje jemnou a pevnou kůži a obsahuje mnoho rostlinných bílkovin.

Cizrnu před použitím namočte na dostatečně dlouhou dobu (cca 10 – 15 hodin) a poté vařte asi 50 minut v papiňáku nebo 2 – 3 hodiny v klasickém hrnci. Tím získá svou oříškovo-kaštanovou chuť, a když ji uvaříte opravdu doměkka, získáte dokonalou máslovou strukturu.

Recept na cizrnový salát s chilli papričkou

Cizrnový salát je opravdu lahůdka. Pokud budete mít připravenou cizrnu, stačí vám na přípravu salátu pouhých 30 minut.

Suroviny:

  • 300 g vařené nebo konzervované cizrny

  • 1 červenou cibuli

  • 1 čerstvou chilli papričku

  • 2-3 zralá rajčata

  • 200 g fety nebo balkánského sýra

Na zálivku:

  • 100 g vařené nebo konzervované cizrny

  • šťáva z 1 citronu

  • 5 lžic kvalitního panenského olivového oleje

  • sůl a pepř

Postup:

1. Rozmixujte sto gramů vařené cizrny s citronovou šťávou a olivovým olejem. Trochu osolte a opepřete podle chuti. Tím budete mít připravenou hladkou a krémovou zálivku.

2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky. Přidejte chilli papričku, kterou nejdříve podélně rozkrojte a odstraňte semínka. Také rajčata nakrájejte na drobné kousky.

3. V misce smíchejte zbytek cizrny s ostatními surovinami. Posypte fetou nebo balkánským sýrem a lístky bylinek. Zálivku můžete použít přímo na salát nebo podat k salátu, aby si každý mohl salát polít podle své chuti.

Recept na cizrnový salát s tuňákem

Díky své oříškové chuti bude cizrna ve spojení s grilovanou paprikou a šťavnatým tuňákem naprostá lahoda.

Suroviny:

  • 2 ks červené papriky

  • 2 plechovky cizrny v konzervě

  • 1 konzerva tuňáka v oleji

  • 2 ks červené cibule

  • rukola

  • pepř a sůl na dochucení

Zálivka:

  • 3 lžíce olivového
  • 3 lžíce medu
  • 1 ks citronu
  • sůl a pepř

Postup:

1. Opečte papriky ze všech stran až dočerna. Poté je vložte do hrnce, přiklopte a nechte chvilku zapařit. Vyndejte je a oloupejte slupku, zbavte lusky semínek a nakrájejte na nudličky. Papriku je možné rozpéct i v troubě.

2. Cizrnu nechte odkapat a smíchejte ji s tuňákem, paprikou a nakrájenou cibulí. Dochuťte solí a pepřem podle své chuti. Vmíchejte rukolu.

3. Nyní si připravíme zálivku. Do misky dejte olej, med a citronovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte. Přelijte zálivkou salát a můžete podávat.

Cizrna na každý den

Cizrna je luštěnina, která si stále ještě hledá cestu do našich kuchyní. Je to velká škoda, protože je výborná a nabízí široké možnosti využití. Vyzkoušejte některý z cizrnových salátů, které můžete neustále obměňovat použitím různých surovin a uvidíte, že její chuť si zamilujete.