Cizrnová pomazánka je tradičním pokrmem z luštěniny zvané cizrna. Je výborná, jemná a vhodná i pro malé děti. Cizrna má v kuchyni široké využití a hodí se do salátů, těstovin, k přípravě pomazánek i jemného pyré. Objevte tuto trochu opomíjenou luštěninu a zamilujte si ji.
Cizrna se považuje za jednu z nejlepších luštěnin. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku i fosforu. Vápníku dokonce dvakrát víc než hrách nebo ovesné vločky. Mnoho lidí se luštěninám, a tedy i této, vyhýbá, protože se bojí nadýmání. Těmto potížím se dá předejít tím, že luštěniny vaříte s bylinkami, např. bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček. Nejen, že koření omezí nadýmání, ale dodá jídlu výraznou chuť.
Obsah článku
Recept na cizrnovou pomazánku
Cizrnová pomazánka je rychlý a jednoduchý pokrm. Je oblíbená hlavně ve vegetariánské a veganské kuchyni. Do pomazánky můžete klidně přidat i různé dobroty podle své chuti (osmaženou cibulku, olej, bujon, různé koření).
Suroviny:
- 100 g cizrny nebo sterilovaná cizrna
- 1-2 lžíce sezamového másla (tahini)
- sezamový olej
- 3-4 stroužky česneku
- 2 lžíce šťávy z citronu
- mořská sůl
Postup:
1. Cizrnu propláchněte a namočte do vody alespoň na 5 až 10 hodin. Před vařením ji slijte a použijte novou. Tato procedura zbaví luštěninu většiny nadýmavých látek. Cizrnu můžete vařit buď v papiňáku, nebo v klasickém hrnci. Můžete přidat zmíněné koření proti nadýmání. Přiveďte k varu, přidejte malinko studené vody a znovu vařte, nesolte. V tlakovém hrnci vařte asi 45 minut a v klasickém hrnci asi 1,5 hodiny. Uvařenou cizrnu sceďte, ale vývar nevylévejte.
2. Orestujte na oleji nakrájenou cibuli a česnek. Osolte. Změklou cibulku přidejte k uvařené cizrně a vše rozmixujte. Podle toho, jakou chcete mít konzistenci pomazánky, přidávejte během mixování vývar z cizrny.
3. Pomazánku můžete jednoduše dochutit sezamovým máslem tahini a šťávou z citrónu. Dochutit můžete i sójovou omáčkou.
Co je to tahini?
Tahini je speciální pasta vyráběná z mletých sezamových semínek. Z počátku vám může připadat trochu nahořklá. Po správném ochucení je ale výborná. Sezam je velmi prospěšný vlasům, nehtům, očím i kůži. Obsahuje velké množství vápníku.
Recept na cizrnovou pomazánku z okurkou a sýrem
Suroviny:
- 100 g uvařené cizrny
- 1 lžička kvalitního oleje
- 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
- 1 kostičku přírodního sýru (gervais apod.)
- okurku nakrájenou na kostičky
- sůl a šťáva z citrónu podle chuti
Postup:
1. Uvařenou cizrnu rozmixujte se sýrem a olejem do hladka.
2.Dochuťe solí a citronovou šťávou, smíchejte se sušenými klíčky a nakonec vmíchejte nadrobno nakrájenou okurku.
3. Ihned spotřebujte a namažte na pečivo.
Okurka pouští vodu, proto je vhodné pomazánku ihned spotřebovat. Jestliže si ji chcete nechat i na další den, přidejte buď jinou zeleninu, nebo si připravte jen základ a okurku přidejte až těsně před podáváním
Malý velký zázrak
Cizrna je zdravá, levná a velmi chutná potravina. Hodí se do mnoha různých jídel a v kuchyni si najde své uplatnění. Vyzkoušejte její oříškovou chuť. Je opravdu výborná.