Cizrna v receptech nabídne pokrmy, které si může každý bez problémů připravit doma. Jedná se o kvalitní luštěninu, jenž obsahuje hlavně hodně bílkovin. Ovšem má i další důležité látky pro lidský organismus. Při její přípravě je vždy důležité, abyste nezapomněli jídlo správně okořenit. Tím dosáhnete velké variability chutí, díky kterým se můžete přenést virtuálně i do ciziny. Tato luštěnina je tam totiž velmi oblíbená, za všechny státy můžeme jmenovat například Španělsko.

Cizrnová polévka

Ingredience: 400g cizrny v konzervě, 1 větší cibule, 2 větší mrkve, 1 čajová lžička nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička koření garam masala, 1l zeleninového vývaru nebo 1-2 kostky zeleninového bujonu, sůl, pepř, olej

Příprava: oloupejte a nakrájejte cibuli, oloupejte a na drobno nasekejte stroužek česneku. Následně cibuli osmahněte na oleji do zlatova. Přidejte česnek a zázvor, po chvíli koření garam masala. Promíchejte a asi po minutě můžete přidat zeleninový vývar. Pokud nemáte vývar, použijte vodu a přidejte do ní zeleninový bujon. Očistěte a nakrájejte mrkev, kterou do směsi přidáte. Vše vařte přibližně 10 minut a pak přidejte cizrnu (bez nálevu, cizrnu je nutné při vyndání z konzervy zcedit). Optimální je, když zhruba 50% polévky rozmixujete, ale vždy záleží na vaší chuti. Nyní vše dochuťte pepřem a solí.

Cizrnový salát s kousky kuřecího masa

Ingredience: 600g cizrny v konzervě, 8 cherry rajčátek nebo 2-3 velká rajčata, 250g špenátových

listů, 1 kuřecí řízek, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, 1 citron, olivový olej, sůl, pepř

Příprava: oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je a rychle osmahněte na oleji. Potom přidejte nakrájený prsní řízek na malé kousky a osmahněte ho. Zceďte cizrnu, propláchněte a po okapání ji můžete přidat do směsi. Zrovna tak listy špenátu operte ve vodě, osušte, nakrájejte na drobno a přidejte do salátu. Dále přidejte omytá a nakrájená rajčata. Osolte, opepřete a vše chvíli duste do doby, než špenát změkne. Jemně vše pokapejte citronem a teplý cizrnový salát je připravený ke konzumaci.

Falafel – karbanátky z cizrny

Ingredience: 400g cizrny v konzervě, 1 velká cibule (pokud bude červená, prospěje to barevnosti salátu), 1 vejce, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, petrželová nať, kmín, mletý koriandr, olej, sůl, pepř

Příprava: oloupejte cibuli a nakrájejte ji hodně na drobno. Oloupejte česnek a prolisujte ho. Na drobno si nakrájejte petrželovou nať. Zceďte cizrnu, nechte ji okapat a pořádně ji rozmačkejte.

Vše smíchejte a do směsi přidejte vejce, hladkou mouku, sůl a koření podle chuti. Ze vzniklé směsi vytvořte karbanátky. Lepší je udělat menší kousky, neboť se lépe a rychleji propečou. Karbanátky dejte na rozehřátý olej na pánvi a opečte je do zlatova.

Konzumovat se můžou samostatně nebo se zeleninovou přílohou.

Cizrna a pečené kuře na rajčatech

Ingredience: 1 kuře, 4 velká rajčata, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, 400g cizrny v plechovce, mouka, pepř, sůl, cukr, kuřecí vývar, petrželová nať, olej

Příprava: Kuře naporcujte, jemně obalte v mouce a rychle osmahněte na rozpáleném oleji na pánvi. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Vše osmahněte na oleji v hrnci. Přidejte kuřecí vývar, nakrájená rajčata a zcezenou cizrnu. Vařte 4 – 5 minut. Přidejte pepř, sůl, cukr. Nyní vložte kousky kuřete a vše mírně vařte, až bude jídlo připraveno ke konzumaci.

Vhodnou přílohou je vařená rýže. Pokrm na talíři ozdobte nasekanou petrželovou natí.

Cizrna v receptech shrnutí

Doufáme, že vám naše cizrna v receptech zachutná a stane se nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jedná se o plnohodnotnou potravinu, která prospívá zdraví a může být i vhodnou součástí různých dietních plánů.