Cizrna recepty

1 Hvězdička2 Hvězdičky3 Hvězdičky4 Hvězdičky5 Hvězdiček (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5) - Hlasujte!
Nahrávám...

V kuchyni se dá cizrna (římský hrách) využít na mnoho způsobům. Má lahodnou oříškovou chuť a přidat ji můžete takřka do všechno. Dnes vám nabízíme některé tzv. cizrna recepty – výborné recepty z cizrny.

Velmi oblíbená je cizrna ve španělsku, kde se jí říká garbanzo. Připravují z ní husté polévky i různé směsi se zeleninou a pikantní klobásou. Skvělou chuťovkou je opečená cizrna na plechu. Dejte si ji večer místo chipsů. Cizrna je dobrým zdrojem kvalitních bílkovin a dokáže nahradit i maso. Zkuste třeba cizrnu na paprice a klasické kuře na paprice upadne v zapomnění. Zapomenout nesmíme ani na lahodnou cizrnovou polévku nebo tradiční falafel (cizrnové karbanátky). Jestliže chcete něco lehčího, dejte si skvělý salát s kuřecím masem.

Recept na cizrnovou polévku

Polévka je taková klasika, že na ní nesmíme zapomenout. Ochutnejte i tu z cizrny.

Suroviny:

  • konzerva cizrny
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší cibule
  • nastrouhaný zázvor, asi lžička
  • stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • koření garam masala
  • olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Osmahněte na oleji cibuli, česnek nasekaný na kousky a nastrouhaný zázvor. Přidejte koření garam masala a ještě chvilku míchejte.
  2. Zalijte zeleninovým vývarem a přidejte mrkev nakrájenou na kousky. Vařte asi deset minut a poté přidejte přecezenou cizrnu.
  3. Polévku rozdělte na dvě části. Jednu polovinu rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpátky ke druhé půlce. Osolte a opepřete podle chuti. Polévka bude výborná s bagetou nebo opečeným pita chlebem.

Recept na cizrnové karbanátky falafel

Falafel je poměrně známá variace na karbanátky a byla by škoda ho neochutnat.

Suroviny:

  • 1 konzerva sterilované cizrny (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • půl lžička mletého chilli (jen podle chuti)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Slijte cizrnu, osušte ji a rozmačkejte. Smíchejte s nakrájenou cibulí a utřeným česnekem. Přidejte vejce, mouku, petrželku a koření. Podle chuti přidejte pepř a sůl.
  2. Těsto nechte odležet v ledničce a pak ze ztuhlé hmoty tvořte rukama karbanátky, které osmažte na rozpáleném oleji. Opékejte 3 minuty z každé strany dozlatova. Podávejte s pitou a listovým salátem.

Recept na opečenou cizrnu na plechu

Skvělá chuťovka k vínu a k televizi místo chipsů.

Suroviny:

  • 1 konzerva sterilované cizrny
  • olivový olej
  • trošku soli
  • mletý nejlépe kajenský pepř

Postup:

  1. Rozpalte si troubu na 230 °C a pokryjte plech alobalem či pečícím papírem. Slijte cizrnu přes cedník a propláchněte. Nechte dostatečně okapat a vsypte do mísy. Přimíchejte sůl, olej a pepř. Vše důkladně promíchejte. Cizrnu vložte na pečicí plech tak, aby byla v jedné vrstvě.
  2. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Vyndejte z trouby a protřeste. Vraťte zpátky do trouby a pečte ještě dalších 15 minut. Cizrna se musí hezky opéct a být křupavá. Je výborný horký a stejně tak i vychladlý do pokojové teploty.

Recept na cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou

Slepice na paprice patří k české klasice. Jestliže chcete toto jídlo trochu odlehčit, máme pro vás zdravější variantu s cizrnou.

Suroviny:

  • 200 g klasické cizrny nebo 1 plechovka sterilované cizrny
  • sezamový olej
  • 2 ks cibule nakrájené najemno
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl
  • ½ l vývaru z cizrny nebo voda
  • 1 ks nakrájeného pórku
  • 250 ml sójové smetany
  • biobujón na dochucení
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Ve větším hrnci orestujte nakrájenou cibulku na sezamovém oleji, přidejte sladkou červenou papriku a sůl. Papriku restujte jen chviličku, aby vám nezhořkla. Přilijte vývar a vařte do měkka.
  2. Rozmixujte si polovinu cizrny na hustou kaši s trochou cizrnového vývaru. Stačí vám tyčový mixér. Cizrna poslouží jako zahušťovadlo.
  3. Mixérem rozmixujte i osmaženou cibulku v hrnci. Přidejte do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixovaný zbytek. Přidejte nakrájený pórek a krátce uvařte.
  4. Kdo chce dokonalou krémovou chuť, může přidat ještě sójovou smetanu. Ta se k luštěninám hodí mnohém lépe než živočišná smetana a je k nim i lépe stravitelná. Dochuťte ještě citronovou šťávou a zeleninovým bujónem.
  5. Servírovat můžete s celozrnnými těstovinami, s opečenými jahelnými nebo kukuřičnými knedlíky.

Zdravá a velmi chutná

Cizrna je nejen velmi dobrá a různě upravitelná, ale zároveň je i velmi zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Nejen že si skvěle pochutnáte, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví.


Cizrna recepty