Každý člověk by měl dbát přiměřeným způsobem o svoje zdraví. K tomu jsou nutné adekvátní informace. Dnes jsme si pro vás připravili tabulky hodnot cholesterolu. Dozvíte se, jaké hodnoty by měl mít zdravý člověk a kolik ho obsahují některé často konzumované potraviny.
Obsah článku
Hodnoty cholesterolu a zdraví člověka
Laboratorní rozbory se uvádějí v mmol/l, čemuž odpovídají námi uváděné hodnoty v níže zpracovaném přehledu. Je potřeba rozlišovat mezi celkovým cholesterolem, HDL cholesterolem a LDL cholesterolem – pro každý platí jiné rozmezí hodnot, tak jak je uvedeno níže.
Celkový cholesterol
U celkových hodnot cholesterolu platí poměrně jednoduché pravidlo. Jestliže nejsou v normálních hodnotách, zvyšuje se riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a různých dalších onemocnění souvisejících s cévním systémem. Při tomto měření se nerozlišují HDL a LDL.
- Normální hodnota pod 5,16
- Zvýšená (hraniční) hodnota od 5,17 do 6,18
- Velmi riziková hodnota od 6,19 a více
HDL cholesterol
HDL cholesterol je tzv. hodný cholesterol. Ten se vyskytuje v lipoproteinech, které mají vysokou hustotu. Pro lidský organismus je životně důležitý, neboť pomáhá odvádět škodlivý cholesterol (LDL) do jater, kde ho tento orgán metabolizuje. Dále pomáhá v prevenci proti vytváření sklerotických plátů.
- Hodnota HDL cholesterolu by neměla klesnout pod 1,4
- Při poklesu HDL pod 0,9 se jedná o velmi rizikovou hodnotu
LDL cholesterol
LDL cholesterol má oprávněnou přezdívku „zlý nebo škodlivý cholesterol“. Jeho vysoké hodnoty stojí za poškozováním cév a s nimi souvisejících chorob. Typicky se jedná o kornatění cév nebo mozkovou mrtvici.
- Normální hodnota do 3,4
- Riziková hodnota od 3,5 do 4,1
- Velmi riziková hodnota od 4,2 výše
Tabulka vybraných potravin s hodnotami cholesterolu
Upozorňujeme, že zde uvedené hodnoty jsou pouze informativní. Podíl cholesterolu se může lišit podle druhu výrobku. Dále je potřeba si uvědomit, že výrobci někdy pozmění recepturu, takže i díky tomu může dojít ke změně.
Potravina | Obsah cholesterolu v mg na 100g potraviny |
Vejce | 470 |
Sádlo | 107 |
Vepřové maso (průměrně) | 75 |
Králičí maso | 65 |
Kuřecí maso | 75 |
Hovězí přední maso | 59 |
Krůtí maso | 36 |
Vepřová játra | 300 |
Hovězí játra | 270 |
Hovězí ledvinky | 400 |
Šunkový salám | 70 |
Poličan salám | 79 |
Kapr | 70 |
Makrela | 50 |
Treska filé | 60 |
Máslo | 280 |
Niva sýr | 60 |
Hermelín | 46 |
Mozzarella | 46 |
Tvaroh tučný | 42 |
Smetana ke šlehání 33% | 100 |
Mléko plnotučné | 14 |
Mléko nízkotučné | 3 |
Smetana do kávy | 37 |
Nízkotučné jogurty (průměrně) | 7 |
Na základě výše vybraných potravin je evidentní, že rozdíly v obsahu cholesterolu jsou velmi výrazné. Nejvyšší hodnoty mají například vejce, máslo nebo zvířecí vnitřnosti. Je proto logické, že pokud máte problémy s vysokým cholesterolem, měli byste se podobným jídlům vyhýbat.
Co se týká zdravých lidí, tak ti by se měli stravovat vyváženým způsobem. To znamená nepřehánět to ani na jednu stranu.
Cholesterol tabulky hodnot shrnutí
Každý člověk by měl mít tabulky hodnot cholesterolu pod kontrolou. Proto se vyplatí chodit na pravidelné preventivní prohlídky, jejichž součástí by měly být laboratorní rozbory. V nich se odhalí, jak na tom opravdu jste. Následně lze upravit stravu nebo nasadit léky.