Každý člověk by měl dbát přiměřeným způsobem o svoje zdraví. K tomu jsou nutné adekvátní informace. Dnes jsme si pro vás připravili tabulky hodnot cholesterolu. Dozvíte se, jaké hodnoty by měl mít zdravý člověk a kolik ho obsahují některé často konzumované potraviny.

Hodnoty cholesterolu a zdraví člověka

Laboratorní rozbory se uvádějí v mmol/l, čemuž odpovídají námi uváděné hodnoty v níže zpracovaném přehledu.

Celkový cholesterol

U celkových hodnot cholesterolu platí poměrně jednoduché pravidlo. Jestliže nejsou v normálních hodnotách, zvyšuje se riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a různých dalších onemocnění souvisejících s cévním systémem. Při tomto měření se nerozlišují HDL a LDL.

  • Normální hodnota pod 5,16
  • Zvýšená (hraniční) hodnota od 5,17 do 6,18
  • Velmi riziková hodnota od 6,19 a více

HDL cholesterol

HDL cholesterol je tzv. hodný cholesterol. Ten se vyskytuje v lipoproteinech, které mají vysokou hustotu. Pro lidský organismus je životně důležitý, neboť pomáhá odvádět škodlivý cholesterol (LDL) do jater, kde ho tento orgán metabolizuje. Dále pomáhá v prevenci proti vytváření sklerotických plátů.

  • Hodnota HDL cholesterolu by neměla klesnout pod 1,4
  • Při poklesu HDL pod 0,9 se jedná o velmi rizikovou hodnotu
Chcete účinně snížit cholesterol přírodní cestou? Vyzkoušejte Cholesten!
Díky unikátní kombinaci přírodních látek, které účinně snižují hladinu cholesterolu je velmi oblíben v Evropě, USA, ale i v Číně či Japonsku. Cholesten 60 tbl. doporučujeme jako přírodní doplněk na snížení cholesterolu.



LDL cholesterol

LDL cholesterol má oprávněnou přezdívku „zlý nebo škodlivý cholesterol“. Jeho vysoké hodnoty stojí za poškozováním cév a s nimi souvisejících chorob. Typicky se jedná o kornatění cév nebo mozkovou mrtvici.

  • Normální hodnota do 3,4
  • Riziková hodnota od 3,5 do 4,1
  • Velmi riziková hodnota od 4,2 výše

Tabulka vybraných potravin s hodnotami cholesterolu

Upozorňujeme, že zde uvedené hodnoty jsou pouze informativní. Podíl cholesterolu se může lišit podle druhu výrobku. Dále je potřeba si uvědomit, že výrobci někdy pozmění recepturu, takže i díky tomu může dojít ke změně.

Potravina

Obsah cholesterolu v mg na 100g potraviny

Vejce

470

Sádlo

107

Vepřové maso (průměrně)

75

Králičí maso

65

Kuřecí maso

75

Hovězí přední maso

59

Krůtí maso

36

Vepřová játra

300

Hovězí játra

270

Hovězí ledvinky

400

Šunkový salám

70

Poličan salám

79

Kapr

70

Makrela

50

Treska filé

60

Máslo

280

Niva sýr

60

Hermelín

46

Mozzarella

46

Tvaroh tučný

42

Smetana ke šlehání 33%

100

Mléko plnotučné

14

Mléko nízkotučné

3

Smetana do kávy

37

Nízkotučné jogurty (průměrně)

7

Na základě výše vybraných potravin je evidentní, že rozdíly v obsahu cholesterolu jsou velmi výrazné. Nejvyšší hodnoty mají například vejce, máslo nebo zvířecí vnitřnosti. Je proto logické, že pokud máte problémy s vysokým cholesterolem, měli byste se podobným jídlům vyhýbat.

Co se týká zdravých lidí, tak ti by se měli stravovat vyváženým způsobem. To znamená nepřehánět to ani na jednu stranu.

Cholesterol tabulky hodnot shrnutí

Každý člověk by měl mít tabulky hodnot cholesterolu pod kontrolou. Proto se vyplatí chodit na pravidelné preventivní prohlídky, jejichž součástí by měly být laboratorní rozbory. V nich se odhalí, jak na tom opravdu jste. Následně lze upravit stravu nebo nasadit léky.