Zapomeňte na chřipku. Už naše babičky si byly vědomy účinnosti česneku. Česneková polévka zničí téměř jakýkoli virus, včetně nachlazení, chřipky a rýmy. Jakmile začne období chřipek, nebo jakmile kýchnete, uvařte si doma česnekovou polévku. Česnek díky své účinné látce, allicinu, si dokáže poradit s počátečními chřipkovými zárodky v těle. Česnek, cibule, tymián – to je česneková polévka od babičky.
Obsah článku
Účinný boj proti virovým onemocněním
Z nedávných studií vyplývá, že česnek je až stokrát účinnější než dva druhy populárních antibiotik v boji proti bakteriálním a virovým onemocněním, které jsou zodpovědná za alimentární onemocnění.
Česnek a allicin
Jakmile česnek utřeme, dostaneme jeho účinnou láku – allicin. Ten pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak a také zabraňuje vzniku krevních sraženin. Česnek může také snížit riziko vzniku aterosklerózy (kornatění tepen). Sloučeniny v této velice známé cibulovině dokážou zabít mnoho organismů, včetně bakterií a virů, které způsobují například chřipku a nachlazení. Výzkumy ukazují, že česnek je účinný také proti onemocnění zažívacího traktu a průjmům.
Allicin jako lék
Tato chemická látka byla známá již dlouhou dobu pro své antibakteriální a antiplísňové vlastnosti. Z tohoto důvodu lidé předpokládají, že může posílit jejich imunitní systém. Spousta lidí si prostě utřený česnek smíchá s olivovým olejem, natře na chleba a sní. Jak tato látka ale skutečně funguje, nebylo dosud kategoricky prokázáno. Problém je v tom, že farmaceutické firmy nemají zájem o nákladné zkoušky, protože v česneku není nic, co by si mohly patentovat a prodávat se ziskem.
Česneková polévka proti chřipce – recept
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 26 stroužků česneku (neoloupaných)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 2 lžíce másla
- ½ lžičky kajenského pepř
- ½ šálku čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 ks cibule
- 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
- 26 stroužků česneku (oloupaných)
- 75 ml kokosového mléka
- 525 ml zeleninového vývaru
- ½ ks citronu
Postup:
Neoloupané, ale rozebrané stroužky česneku naskládáme do pekáčku a zalijeme olivovým olejem. Posolíme a promícháme. Pečeme 45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychlazení vytlačíme prsty z každého stroužku česnekovou pastu. Tu dáme do malé misky.
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, nasekaný tymián, zázvor a kajenský pepř. Smažíme, až je cibule do sklovita a poté přidáme pečený česnek i čerstvý celý, ale oloupaný česnek.
Po třech minutách zalijeme vývarem a dusíme 20 minut. Poté polévku rozmixujeme.
Vrátíme ji do hrnce a přidáme kokosové mléko. Přivedeme k varu. Osolíme a opepříme podle chuti.
Citron rozkrojíme na 4 skrojky a jeden vymačkáme do polévky. Ostatní podáváme k polévce.
Česneková polévka od babičky
A nyní přicházíme s tradičním receptem česnekové polévky od babičky.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 5 hlaviček česneku,
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 ks cibule, na kostičky,
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného,
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 svazek petrželky, nasekané,
- 3 šálky chleba nakrájeného na kostičky,
- 250 ml zakysané smetany.
Postup:
Začátek je stejný jako u předchozího receptu, s tím rozdílem, že horní část každé paličky seřízneme. Zakapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme hodinu a půl v troubě rozehřáté na 180 °C. Po vychlazení z něj vymačkáme česnekovou pastu.
Mezitím na másle smažíme cibuli dosklovita. Přidáme pečený česnek, nasekané bylinky a zalijeme vývarem.
Povaříme 5 minut a přidáme chléb. Nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou, solí a pepřem.
Zázračná česneková polévka
Česneková polévka je to pravé při nachlazení – nejenže zahřeje, ale díky svým zdravotním přínosům také pomůže. Uvedené dva recepty obsahují pečený česnek, protože není tak výrazný a je vhodný i pro ty, co ze zažívacích důvodů česnek nemohou. Česneková polévka je známá již stovky let, a i když si ji dříve vařili jen chudí lidé, dneska patří ke králům všech polévek.