Zapomeňte na chřipku. Už naše babičky si byly vědomy účinnosti česneku. Česneková polévka zničí téměř jakýkoli virus, včetně nachlazení, chřipky a rýmy. Jakmile začne období chřipek, nebo jakmile kýchnete, uvařte si doma česnekovou polévku. Česnek díky své účinné látce, allicinu, si dokáže poradit s počátečními chřipkovými zárodky v těle. Česnek, cibule, tymián – to je česneková polévka od babičky.

Účinný boj proti virovým onemocněním

Z nedávných studií vyplývá, že česnek je až stokrát účinnější než dva druhy populárních antibiotik v boji proti bakteriálním a virovým onemocněním, které jsou zodpovědná za alimentární onemocnění.

Česnek a allicin

Jakmile česnek utřeme, dostaneme jeho účinnou láku – allicin. Ten pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak a také zabraňuje vzniku krevních sraženin. Česnek může také snížit riziko vzniku aterosklerózy (kornatění tepen). Sloučeniny v této velice známé cibulovině dokážou zabít mnoho organismů, včetně bakterií a virů, které způsobují například chřipku a nachlazení. Výzkumy ukazují, že česnek je účinný také proti onemocnění zažívacího traktu a průjmům.

Allicin jako lék

Tato chemická látka byla známá již dlouhou dobu pro své antibakteriální a antiplísňové vlastnosti. Z tohoto důvodu lidé předpokládají, že může posílit jejich imunitní systém. Spousta lidí si prostě utřený česnek smíchá s olivovým olejem, natře na chleba a sní. Jak tato látka ale skutečně funguje, nebylo dosud kategoricky prokázáno. Problém je v tom, že farmaceutické firmy nemají zájem o nákladné zkoušky, protože v česneku není nic, co by si mohly patentovat a prodávat se ziskem.

Česneková polévka proti chřipce – recept

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 26 stroužků česneku (neoloupaných)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla
  • ½ lžičky kajenského pepř
  • ½ šálku čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 ks cibule
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
  • 26 stroužků česneku (oloupaných)
  • 75 ml kokosového mléka
  • 525 ml zeleninového vývaru
  • ½ ks citronu

Postup:

Neoloupané, ale rozebrané stroužky česneku naskládáme do pekáčku a zalijeme olivovým olejem. Posolíme a promícháme. Pečeme 45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychlazení vytlačíme prsty z každého stroužku česnekovou pastu. Tu dáme do malé misky.

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, nasekaný tymián, zázvor a kajenský pepř. Smažíme, až je cibule do sklovita a poté přidáme pečený česnek i čerstvý celý, ale oloupaný česnek.

Po třech minutách zalijeme vývarem a dusíme 20 minut. Poté polévku rozmixujeme.

Vrátíme ji do hrnce a přidáme kokosové mléko. Přivedeme k varu. Osolíme a opepříme podle chuti.

Citron rozkrojíme na 4 skrojky a jeden vymačkáme do polévky. Ostatní podáváme k polévce.

Česneková polévka od babičky

A nyní přicházíme s tradičním receptem česnekové polévky od babičky.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 5 hlaviček česneku,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 ks cibule, na kostičky,
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného,
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 svazek petrželky, nasekané,
  • 3 šálky chleba nakrájeného na kostičky,
  • 250 ml zakysané smetany.

Postup:

Začátek je stejný jako u předchozího receptu, s tím rozdílem, že horní část každé paličky seřízneme. Zakapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme hodinu a půl v troubě rozehřáté na 180 °C. Po vychlazení z něj vymačkáme česnekovou pastu.

Mezitím na másle smažíme cibuli dosklovita. Přidáme pečený česnek, nasekané bylinky a zalijeme vývarem.

Povaříme 5 minut a přidáme chléb. Nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou, solí a pepřem.

Zázračná česneková polévka

Česneková polévka je to pravé při nachlazení – nejenže zahřeje, ale díky svým zdravotním přínosům také pomůže. Uvedené dva recepty obsahují pečený česnek, protože není tak výrazný a je vhodný i pro ty, co ze zažívacích důvodů česnek nemohou. Česneková polévka je známá již stovky let, a i když si ji dříve vařili jen chudí lidé, dneska patří ke králům všech polévek.