Objevení nové zeleniny může poskytnout okamžitou inspiraci v kuchyni. Někdy nebudete muset sáhnout daleko. Vždyť celer známe každý. Jen ho používáme do polévek, bramborových salátů – a pořád dokola. Tato kořenová zelenina má bělavě-hnědou barvu a nezaměnitelnou chuť. Zkuste nové recepty z celeru, vždyť celer je tak zdravý. V tomto článku vás inspirujeme a nabídneme vám celerové hranolky v troubě – nejlepší recepty.

Syrový celer – nutriční údaje

Syrový celer můžete jíst nakrájený na tenoučké plátky například v salátu. Jeden šálek syrového celeru obsahuje:

  • 66 kalorií,
  • 2,3 g bílkovin,
  • 0,5 g tuku,
  • 14,4 g sacharidů,
  • 2,8 g vlákniny.

Jeho obsah vlákniny je obzvláště cenný, protože dospělí lidé by měli jíst asi 30 g vlákniny v každodenní stravě (a málokterý dospělý tohoto množství dosáhne).

Vařený celer – nutriční údaje

Jednoduchým způsobem, jak celer tepelně opracovat je povařit jej a přidat ho do polévek a omáček, či ho rozmixovat společně s bramborami na kaši. Také jej můžete péct v troubě na hranolky (viz recepty níže). Vařením zelenina ztrácí část svých živin. Jeden šálek tepelně opracovaného celeru tak obsahuje:

  • 42 kalorií,
  • 1,5 g bílkovin,
  • 0,3 g tuku,
  • 9,1 g sacharidů,
  • 1,9 g vlákniny.

Minerály a vitamíny

Taktéž množství vitamínů a minerálů se lehce mění v závislosti na tom, zda používáte celer syrový či tepelně opracovaný. Můžeme ale říci, že celer obsahuje vápník, draslík a sodík. Z vitamínů je to vitamín C. Pokud se rozhodnete celer vařit, vyvarujte se jeho vaření se solí. Celer má již tak příliš sodíku, proto není třeba ho přidávat. Příliš vysoké množství zkonzumovaného sodíku znamená vysoký krevní tlak.

Celerové hranolky v troubě – nejlepší recepty

A nyní už uvádíme několik receptů celerových hranolek. Doplnit je můžete zdravým jogurtovým dipem. Hranolky nesmažte – dostali byste se do astronomických kalorických hodnot a přílišného množství tuku.

Základní recept na celerové hranolky v troubě

Na jednu až dvě porce budeme potřebovat:

  • 1 ks celer bulvu,
  • 1,5 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička kajenského pepře.

Postup:

Troubu si předehřejeme na 190 °C.

Celer oloupeme, očistíme a nakrájíme ho na hranolky (tak, jak jsme zvyklí u bramborových hranolek).

Ve velké míse smícháme olivový olej a kajenský pepř. Přidáme hranolky a pořádně promícháme, abychom ochutili každou jednu hranolku.

Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 30 až 40 minut doměkka. Každých 10 až 15 minut promícháme, abychom předešli připečení hranolek.

Snězte je ještě horké.

Křupavé hranolky z řapíků celeru

Celerové hranolky nemusíte připravovat jen z bulvy celeru. Řapíky celeru jsou také skvělé!

Na jednu porci budeme potřebovat:

  • 2-3 řapíky celeru,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička soli,
  • špetka sušeného česneku.

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si pečící plech, který vyložíme papírem na pečení.

Celerové řapíky umyjeme ve vodě, nakrájíme na hranolky a naskládáme je na plech, kde je zastříkneme olivovým olejem (nejlepší je, pokud máte olivový olej ve spreji – ten se na celer rovnoměrně rozprostře). Osolíme a okořeníme.

Pečeme 40 až 50 minut, dokud nejsou hranolky pěkně křupavé.

Pečené celerové hranolky s hořčicí

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 1 ks celer bulvu,
  • 1 lžička soli (je-li třeba),
  • ½ lžičky pepře černého mletého,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžíce hořčice plnotučné,
  • 4 lžíce olivového oleje.

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Než si celer připravíme, trouba bude rozpálená a připravená k použití.

Celer oloupeme a očistíme ho. Nakrájíme ho na hranolky.

Připravíme si velkou mísu a naplníme ji vodou. Do této vody vmícháme citronovou šťávu.

Hranolky necháme minutu odstát v této citronové vodě, aby nezhnědly. Poté je slijeme a osušíme papírovými utěrkami.

Mezitím si připravíme v jiné velké míse směs z olivového oleje, hořčice, soli a pepře. Hranolky s touto směsí pořádně promícháme, aby byly všechny kousky hranolek ochucené.

Hranolky naskládáme na připravený plech a pečeme 30 minut dozlatova.

Po vytažení z trouby je ihned podáváme, například se salátem z čerstvé zeleniny a oblíbeným dipem.

Celerové hranolky

I pokud nejste příznivci celeru, měli byste tyto hranolky vyzkoušet. Uvidíte, že budete mile překvapeni. Celerové hranolky si můžete připravit podle vlastní fantazie – mixujte různá koření a příchutě, zkoušejte nové dipy. Fantazii se meze nekladou.