Nejenom vegetariáni oceňují stravu bez masa. Ta totiž přináší mnoho výhod. Za všechny lze jmenovat vyřazení tučných jídel z jídelníčku. Dále při dodržování zdravého životního stylu obsahují bezmasá jídla hodně antioxidantů, vitamínů a dalších cenných látek pro lidské zdraví. Tyto pokrmy jsou většinou lépe stravitelné. Tento styl stravování není, navzdory přesvědčení mnohých, nijak problematický. Lze si připravit mnoho pestrých jídel, což potvrzují i naše recepty.

Gratinovaná cuketa s bramborem

Ingredience: cuketa, brambory, cibule, rajčata, smetana, sůl, pepř, tymián, olej

Příprava: oloupejte brambory a cuketu. Nyní je nakrájejte na kolečka, které by měly být přibližně stejných rozměrů. To samé učiňte s cibulí, zrovna tak rajčata nakrájejte na podobně velké kousky. Vymažte pekáč trochou oleje a jednotlivé ingredience vyskládejte na střídačku do pekáče. Osolte, opepřete, posypte tymiánem a zalijte smetanou. Nechte v troubě péct do měkka.

Smetanu můžete nahradit vejci, kterých není nutné použít mnoho. Pokrm se podává samostatně nebo může posloužit jako příloha k jinému jídlu.

Cizrna na indický způsob

Ingredience: cizrna, hrášek, cibule, česnek, olej, směs indického koření, sůl

Příprava: oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek nasekejte. Na pánev kápněte trochu oleje a česnek s cibulí osmahněte. Po chvíli přidejte směs indického koření. Za další chvilku přidejte cizrnu a zelený hrášek. Ta může být buď z plechovky (v takovém případě ji nejprve zceďte) nebo si ji můžete doma uvařit. To samé platí pro hrášek. Podlijte vodou a chvilku povařte. Podle chuti jídlo osolte.

Pokrm se konzumuje samostatně, je ovšem nutné počítat s tím, že je pálivější. Komu to vyhovuje, může přikusovat plátek celozrnného chleba.

Hokaidová směs s rýží

Ingredience: dýně hokaido, rýže, sójová omáčka, muškátový oříšek, sůl, pepř, cibule, smetana, máslo, česnek

Příprava: opláchněte rýži v cedníku a dejte ji vařit. Nezapomeňte rýži osolit. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kousky a osmahněte na másle. Přidejte nakrájenou dýni. Ta se používá neloupaná, ale je možné ji i oloupat. Osolte, opepřete, dejte trošku muškátového oříšku a lisovaný česnek podle chuti. Podlijte trochou vody a nechte směs dusit do měkka. Na závěr přidejte sójovou omáčku a smetanu, nechte přejít varem.

Hokaidová směs se podává s vařenou rýží. Talíř lze ozdobit natí z petrželky.

Jestliže držíte dietu, nemusíte použít smetanu, případně ji lze nahradit sójovou smetanou.

Zapečený lilek s rajčaty

Ingredience: lilek, rajčata, cibule, mozzarella, olej, sůl, pepř, nízkotučný eidam

Příprava: lilek oloupejte a nakrájejte ho na kolečka o síle cca 0,8 mm. Omyjte rajčata a nakrájejte je na kolečka. To samé proveďte s cibulí a nakrájejte i mozzarellu. Vymažte pekáč olejem a na dno položte lilek, okořeňte a osolte. Dále vyskládejte cibuli, rajčata, mozzarellu, znovu okořeňte a posypte nastrouhaným nízkotučným eidamem. Tento postup ještě jednou zopakujte. Pekáč vložte do trouby a nechte upéct do měkka.

Jestliže chcete pečení urychlit, můžete lilek před vložením do pekáče krátce povařit.

Pokrm se podává jako samostatné jídlo. Přikusovat lze celozrnný chléb.

Smažené banány

Ingredience: banány – tzv. Plantain, vejce, sůl, olej

Příprava: banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Do misky rozklepněte vejce a trochu ho osolte, vše rozmíchejte. Na pánev kápněte olej a nechte ho rozpálit. Nyní vezměte kolečka banánů, namočte je do misky s vejcem a nechte na pánvi z obou stran osmažit. Banány jsou hotové v okamžiku, když zhnědnou. Po vyndání z pánve je vhodné kousky banánů osušit od oleje.

Smažené banány se konzumují za tepla. Lze je jíst jenom tak nebo je namáčet v ostřejší omáčce podle chuti.

Jestliže držíte dietu, smažené banány si udělejte pouze občas a nesnězte jich mnoho. Banán má již sám o sobě vyšší počet kalorií. Pokud se obalí ve vejci a osmaží na oleji, jejich počet ještě více vzroste.

Bezmasá jídla závěr

Ukázali jsme si, že bezmasá jídla můžou být pestrá a chutná. Navíc jsou v mnoha případech i zdravá. Proto neváhejte a zkuste omezit konzumaci masa, hlavně tučného a červeného. Pokud se bez něj neobejdete, dopřejte si maso maximálně 2x týdně. Ovšem měly by to být ryby nebo drůbež.